Flatio umožní pronajmout byt včetně uzavření smlouvy. Bez realitky a zcela online

Brno, 22. února 2016 – Startup Flatio, který právě zahájil provoz na www.flatio.cz, chce nabídnout ryze online alternativu k českému realitnímu trhu s jeho známými neduhy. Platforma, která propojuje majitele bytů se zájemci o pronájem, jde mnohem dále než stávající služby. Flatio zájemci umožní si byt rezervovat i pronajmout online. A pak se rovnou nastěhovat. Žádná složitá jednání s realitními kancelářemi, odpadá dokonce i nutnost osobní prohlídky bytu. Společnost ještě před veřejným spuštěním získala startovní kapitál v řádu jednotek miliónů Kč od investiční skupiny Enern. Flatio začíná v Praze a Brně, v plánu je rozšiřování do dalších měst v ČR. (TZ)

Zájemcům o pronájem Flatio přináší zejména jednoduchost a rychlost. Z nabídky ověřených bytů si zájemce vybere ten, který vyhovuje jeho potřebám. Byt si prohlédne prostřednictvím fotografií a zejména virtuální prohlídky. Následně si byt zarezervuje a uzavře s majitelem online smlouvu. „Díky rezervačnímu systému víme, který byt je kdy volný. Zájemci si tak vybírají pouze z dostupných bytů a neztrácejí čas studováním neaktuálních inzerátů,“ popsal rezervační proces zakladatel Flatia Radim Rezek. “Flatio zůstává s klientem i po uzavření smlouvy a nabízí mu další zjednodušení celého pronájmu. Například možnost platit nájem platební kartou nebo komunikovat s majitelem,“ uvedl další výhody Rezek.

Pro majitele je Flatio nástrojem, jak pronajímat bez nutnosti využít realitní kanceláře, a přitom získat veškerý komfort. Pokud chce majitel pronajímat online, musí pouze umožnit profesionálnímu fotografovi Flatia pořízení virtuální prohlídky a fotografií bytu. „Majitele nezdržujeme focením podkladů na klasickou zrcadlovku, ale využíváme specializované zařízení, které stejnou práci udělá za 1 minutu,“ popsal proces Radim Rezek. Do 24 hodin je inzerát zveřejněn na www.flatio.cz a majitel si může vybírat ze zájemců, kteří si jeho byt chtějí pronajmout, a navrhnout jim uzavření smlouvy online. „Samozřejmostí je, že majitelům zájemce o bydlení prověříme z pohledu rizikovosti.“ doplňuje Rezek.

Hlavní výhody pronájmu přes Flatio

  • Byt je možné pronajmout kompletně online. K dispozici je vše potřebné od virtuální prohlídky po smlouvu.
  • Majitelům bytů Flatio nabízí systém pro správu pronájmu (platby, smlouva…).
  • Nájemci mohou přes Flatio např. platit nájem či komunikovat s majitelem.
  • Z platformy jsou vyloučeny realitní kanceláře.

Za projektem stojí brněnský tým vedený Radimem Rezkem, podpořený investiční skupinou Enern. Zakladatelé Flatia mají v oblasti pronajímání a online služeb dlouholeté zkušenosti. Úspěšně provozují server zaměřený na studentské bydlení Studentreality a stojí za sítí apartmánů Chillhills.

“Pronajmutí bytu by jednou mělo být tak snadné, jako je nyní snadné rezervovat si pokoj v hotelu. Líbí se nám vize Flatia změnit ‘kamenný svět’ pronajímání bytů,“ okomentoval investici Pavel Mucha, partner investiční skupiny Enern. „Ceníme si také zkušeností Radima a jeho týmu získaných z přidružených realitních projektů,“ dodal.

O investiční skupině Enern

Enern založený v roce 2010 Petrem Šmídou, Pavlem Muchou, Radkem Švecem a Radovanem Nesrstou (pátým partnerem se stal v srpnu 2015 Tomáš Čupr) má za sebou bohatou investiční historii. Enern drží podíly v e-commerce projektech jako Slevomat, Rohlik.cz, Twisto, Lavito.pl či ROI Hunter a výrazně investuje také v oblasti energetiky. Do energetických projektů, především v oblasti větrné energie, Enern dosud v Česku a Polsku investoval 55 mil. EUR. V současné době Enern spouští nový fond zaměřený na digitální technologie s kapitálem bezmála 1,5 mld. Kč. Součástí skupiny jsou také dva fondy investující do internetových startupů v celkové velikosti 20 mil. EUR.