Intel urychluje a usnadňuje přechod do cloudu

Santa Clara, 1. ledna 2016 – Společnost Intel dnes oznámila škálu nových technologií, investic i strategických partnerství zaměřených na rychlejší uvádění agilních a škálovatelných cloudů tak, aby firemní uživatelé měli možnost nabízet své služby rychleji a aby mohli podpořit růst svých tržeb. (TZ)

Firmy chtějí při instalaci cloudu zejména flexibilitu a možnost volby – tak, aby mohly podpořit inovaci a zároveň si podržely kontrolu nad svými strategickými aktivy. Navzdory vůli investovat do moderní softwarově-definované infrastruktury (SDI)1 firmy zjišťují, že pokud by to měly dělat samy, byl by to proces složitý a časově velice náročný.

Intel se jim proto rozhodl usnadnit cestu novými procesory, SSD disky a řadou nových strategických partnerství, která umožní firmám nabízet nové služby v rozsahu a časovém rozpětí, které dříve byly k vidění pouze na těch nejvyspělejších veřejných cloudech.

„Firmy chtějí profitovat z výkonnosti a agilnosti cloudové architektury a chtějí ji mít přizpůsobenou svým požadavkům – využívat nabídky veřejných cloudů, instalovat své vlastní soukromé cloudy, anebo případně obojí,“ říká Diane Bryantová, viceprezidentka společnosti Intel a generální manažerka divize Data Center Group. „Výsledkem je tlumená poptávka po softwarově definované infrastruktuře. Intel investuje do vyspělých SDI řešení a nabízí firmám všech velikostí rychlejší cestu k tomu, aby mohly maximálně profitovat z přínosu cloudu.“

Klíčové ingredience moderního cloudu

SDI je základ pro nejvyspělejší cloudy světa. Umožňuje rychlejší a efektivnější nabízení služeb tím, že prostřednictvím inteligentního softwaru dynamicky rozděluje požadované úložné místo a síťové zdroje, takže pečlivě řídí distribuci aplikací a služeb on-demand mezi velkým počtem uživatelů.

Rodina procesorů Intel® Xeon®  E5-2600 v4, postavená na výrobní technologii 14nm, nabízí klíčové ingredience pro SDI, včetně technologie Intel® Resource Director, jež nabízí zákazníkům možnost přechodu na plně automatizované cloudy na bázi SDI – ty nabízejí vyšší vizibilitu a kontrolu nad klíčovými sdílenými zdroji, jako jsou procesorové cache a hlavní paměť. Výsledkem je inteligentní distribuce, lepší využití a lepší servisní úrovně.

Nová rodina procesorů nabízí lepší výkon pro cloudové úkoly, přičemž oproti předchozí generaci nabízí o více než 20 procent více jader a cache2, podporuje rychlejší paměť a zahrnuje další integrované technologie pro urychlení širšího spektra pracovních úkolů na bázi serveru, sítě a úložných míst. Dále byly přidány bezpečnostní prvky jako izolace pracovních úkolů, vynucování bezpečnostní politiky a rychlejší kryptografie3 – ty všechny přispívají k efektivnější ochraně dat.

Pro rychlý a spolehlivý přístup ke cloudu představil Intel nové SSD disky optimalizované pro rodinu procesorů Intel Xeon E5-2600 v4, firemní úložná zařízení a instalaci v cloudu. Řady Intel® SSD DC P3320 a P3520 jsou vůbec prvními SSD společnosti Intel, která používají nejhustší technologii 3D NAND a díky tomu poskytují uživatelům vysoce efektivní úložné zařízení s vysokou hustotou. DC P3320 nabízí až pětinásobný nárůst výkonu oproti SSD pro SATA4 rozhraní.

Nové řady Intel SSD DC D3700 a D3600 Series jsou prvními SSD na bázi dual port PCI Express*, které používají protokol NVMe. Dual-port přináší kritickou redundanci a ochranu proti selhání, čímž chrání data před ztrátou v kritických instalacích. Zákaznické systémy používající D3700 mohou dosáhnout až šestinásobného nárůstu výkonu oproti dnešním řešením SAS s dvojitým portem5.

Spuštění desítky tisíc nových cloudů

V rámci iniciativy Intel® Cloud for All investuje Intel do dalších hráčů v odvětví s cílem urychlit nástup cloudů na bázi SDI, optimalizovat klíčové technologie a nastavit odvětví tak, aby podporovalo instalaci standardizovaných a snadno instalovatelných cloudových řešení.

  • Intel spolupracuje s CoreOS* a Mirantis* s cílem dát dohromady dvě nejpopulárnější open source technologie, které by řídily kontejnerové aplikace a aplikace postavené na bázi virtual-machine. Spojení těchto dvou technologií do jediného řešení zjednoduší volbu cloudovým operátorům a ti budou moci urychlit adopci cloudových řešení.
  • Společnosti Intel a VMware* představily síť center excelence zaměřených na urychlení cloudových instalací. Centra budou podporovat optimalizace, urychlovat testování proof-of-concept a integrovat nejlepší postupy v oblasti kybernetické bezpečnosti ve spolupráci s Národním institutem pro standardy a technologie*.
  • Cloud Native Computing Foundation (CNCF) a Intel představily největší cloudový testovací klastr na světě pro aplikace „zrozené v cloudu“. Klastr bude obsahovat více než 1000 serverových nodů na bázi Intel Xeon, které byly navrženy tak aby výrobcům poskytly příležitost testovat aplikace ve větším měřítku a nabídly efektivitu a portabilitu cloudových nativních aplikací i firemním uživatelům.
  • Intel rozšířil svůj program Cloud Builders tak, aby zahrnul případy využití SDI a urychlil optimalizaci ekosystému, který následně umožní zákazníkům plně využít distribuce a automatizace infrastruktury jako služby. Nový program Storage Builder rovněž usiluje o urychlení využití úložných řešení nové generace, která jsou připravena na cloud, tím, že bude podpořena inovace větší integrací cloudového ekosystému. V současné době je v cloudových, úložných a síťových programech Intelu přes tři stovky členských společností.

O společnosti Intel

Intel (NASDAQ: INTC) posouvá technologické hranice, aby uživatelům přinesl ty nejúžasnější zážitky. Informace o společnosti a práci více než sta tisíc jejích zaměstnanců lze nalézt na newsroom.intel.com a intel.com.

Software and workloads used in performance tests may have been optimized for performance only on Intel microprocessors.  Performance tests, such as SYSmark and MobileMark, are measured using specific computer systems, components, software, operations and functions.  Any change to any of those factors may cause the results to vary.  You should consult other information and performance tests to assist you in fully evaluating your contemplated purchases, including the performance of that product when combined with other products.

Results have been measured by Intel based on software, benchmark or other data of third parties and are provided for informational purposes only.  Any difference in system hardware or software design or configuration may affect actual performance.  Intel does not control or audit the design or implementation of third party data referenced in this document.  Intel encourages all of its customers to visit the websites of the referenced third parties or other sources to confirm whether the referenced data is accurate and reflects performance of systems available for purchase”

1According to industry analyst firm 451 Research, 67 percent of enterprises are planning to increase spending on SDI in 2016. 451 Research Voice of the Enterprise: Software Defined Infrastructure Survey: 2016 Spending Trends in Software Defined Infrastructure (SDI). March 2016

2 Intel® Xeon® Processor E5-2600 product family (22C, 55M Cache) compared to Intel® Xeon® Processor E5-2600 v3 product family (18C, 45M Cache)

3 1-Node, 2 x Intel® Xeon® Processor E5-2697 v3 @ 2.1GHz on Grantley-EP with 64 GB Total Memory on SUSE Linux Enterprise Server* 12 using haproxy* 1.6.3 and OpenSSL 1.0.2f versus 1-Node, 2 x Intel® Xeon® Processor E5-2699 v4 @ 2.1 GHz on Grantley-EP with 64 GB Total Memory on SUSE Linux Enterprise Server* 12 using haproxy* 1.6.3 and OpenSSL 1.0.2f.

4Performance comparison between 2TB Intel® SSD DC P3320 with 1.6TB Intel® SSD DC S3510. Performance results have been simulated using an IOMeter and Intel® CoFluent™ modeling. Any differences in your system hardware, software or configuration may affect your actual performance.

5 Source: X-IO Technologies* Project Axellio using Intel SSD DC D3700 vs. SAS SSD performance comparison.

Configuration – External Host running Windows* server 2008. External host specifications: HP DL360, G7 with dual Intel E5-2620 and 25GB ram. Storage array system using E52699v3 with 40 Intel DC D3700 10 DWPD 800GB & Storage array system using E52699v3 with  40 SAS 10 DWPD 400GB . Test included 8K transfer with 80/20 Read/Write workload on QD 1,2,4 accessing 1 volume on the shared storage array.  Measurements were taken on an IOMeter.