Preciosa Flagship Store – Nová kapitola psaná bohatou historií českého křišťálu

Ve výjimečných prostorách Rytířské 29, v historickém centru Prahy, vzdává Preciosa hold své tři sta let staré tradici a navazuje na dávný odkaz a práci mistrů skla, z jejichž rukou vzešly ikonické lustry – klenoty, které zářily v dějinách a bude jim patřit i budoucnost.

V novém Flagship Storu oslavuje Preciosa křišťál ve všech jeho podobách. Je místem, které nejen představuje ikonické lustry a český křišťál, ale které otevírá dveře všem, kteří se nechají okouzlit jeho brilancí.

V záři ikonických lustrů zde bude představena vznešená kultura stolování v podobě výběrového křišťálu, sklenic, karaf, mís a dalších doplňků.

FLAGSHIP STORE

Samotná budova byla postavena v neorenesančním stylu mezi léty 1892 – 1894, přičemž měla zastávat funkci stavební spořitelny. Projekt byl vrcholným dílem Antonína Wiehleho, spolupracoval na něm s Osvaldem Polívkou.

S takto význačným základním kamenem Preciosa dále šíří odkaz českého sklářství dalším generacím. Flagship Store tedy není jenom domovem společnosti, která jako jediná propojuje minulost a současnost tím, že proměňuje ikonické lustry v současné koncepty. Je také domovem přežívajícího odkazu umělců z minulých století.

Ve Flagship Storu můžete objevit nadčasovost křišťálových lustrů, jejichž tvary byly, stejně jako dnes, zrozeny z přírodního bohatství a vzešly z rukou mistrů sklářů.

Představujeme zde, odkud pocházíme, jak vnímáme naše dědictví a jak ho přetváříme do současnosti. Byli bychom rádi, kdybychom dostali lustr na jeho původní místo – do centra interiéru, do centra dění jako královský klenot, kterým kdysi býval.“

Stanislav Kadlec, místopředseda představenstva skupiny Preciosa

O PRECIOSE

Preciosa patří k předním světovým výrobcům a dodavatelům unikátních inovativních světelných řešení, jejíž výrobkům se obdivují návštěvníci luxusních interiérů po celém světě. Jedinečná lokalita a přírodní bohatství Křišťálového údolí dovolují společnosti navazovat na odkaz sklářské tradice sahající až do roku 1724. Zachování ducha manufaktury s velkým podílem ruční práce, nejvyššími standardy řemeslného zpracování a jedinečné technické znalosti o křišťálu spolu s jedinečnou možností výroby křišťálových lustrů pod jednou střechou tak upevňují pozici Preciosy mezi lídry v produkci luxusních světelných řešení.

I proto se s Křišťálovým údolím pevně pojí příběh společnosti Preciosa, která jako jediná na světě vědomě pokračuje v tradičním řemeslném zpracování českých křišťálových lustrů zdobících soukromé paláce a rezidence po celém světě jako ve Versailles, St. Petěrburgu, Londýně, Dubaji, Macau nebo New Yorku.

Za každým kouskem osvětlení z dílen Preciosy stojí mnoho profesionálů, kteří při výrobě uplatňují osvědčené technologické postupy i netradiční inovativní metody, čímž tak neustále dávají tradičnímu dědictví výroby českých lustrů moderní kontext. Použití nejnovějších technologií tak jde ruku v ruce s neopakovatelnými dovednostmi mistrů sklářů, kteří si své řemeslo předávají již celé generace.

Tím, že je společnost součástí skupiny Preciosa Group, jednoho z předních výrobců strojně broušených komponent z českého křišťálu a šperků té nejvyšší kvality, má Preciosa ve svém portfoliu nepřebernou škálu výrobků počínaje šperky, přes jemné dárky, křišťálové komponenty až po světově proslulé skleněné perle.

PRODUKTY PRECIOSY

V jedinečných znalostech a řemeslných dovednostech, které Preciosa opatruje po celá staletí, se elegantně snoubí inovace s tradicí a dávají tak vzniknout novým podobám českého křišťálu v celé jeho výjimečnosti a brilanci. Ta si nachází své obdivovatele s klasickým i moderním vkusem napříč časem i kontinenty.

Mistrný třpyt a lesk českého křišťálu tak vnáší do každého interiéru či domova něco jedinečného – nové nálady, oživení nebo naopak zklidnění prostoru; a dokáže jej naplnit atmosférou a možnostmi křišťálu skrytých v dokonalém brusu a mimořádném uspořádání světla.

Většina lustrů, které veřejnost může obdivovat ve Flagship Storu, byla vybrána na základě historických designů, které byly pouze drobně upraveny. Do budoucna bude unikátní výhodou fakt, že klienti budou moci částečně přizpůsobit lustry vlastním potřebám díky orientaci na projektovou výrobu.

Ikonické lustry

Kráse a brilanci českých lustrů se obdivují lidé celého světa již skoro tři staletí. Jedinečné přírodní podmínky Křišťálového údolí na severu Čech ve spojení s řemeslnou zručností daly vzniknout nadčasovým a dokonale propracovaným uměleckým dílům, která zdobila interiéry šlechtických sídel, panovnických dvorů a soukromých rezidencí.

Kořeny českých lustrů sahají až do roku 1724, kdy pasíř Josef Palme obdržel povolení k jejich výrobě a započal přetrvávající tradici, kterou Preciosa jako jediná na světě pečlivě opečovává a posouvá v nové podobě do současnosti.

Díky designérům a znalcům, kteří rozumí svým kořenům, je Preciosa tím nejpovolanějším, kdo může budoucím generacím předat opravdový a soudobý zážitek ukrývající se v českém křišťálu.

Kultura stolování

Ve Flagship Storu Preciosa rozšiřuje svůj záběr mimo lustry, na odiv dává i to, co se děje pod nimi. Zde se otevírá kultura stolování, počínaje pravým, tradičním sklem, které se bude průběžně obměňovat a doplňovat. Jedná se o logický krok v chápání lustru v soukromých prostorách jakožto místa, kde se potkává rodina, přátelé; lidé, se kterými chcete trávit svůj čas.

HISTORIE PRECIOSY

V 17. století se v Čechách zrodil do té doby nevídaně čistý křišťál, jehož dokonalá průzračnost, brilance a tvrdost předurčovaly jeho využití pro rytí a broušení. Český křišťál si proto ve světě brzy vydobyl slávu a stal se tak vyhledávaným artiklem. Skutečnost, že se tu mistrovské umění sklářů dědilo po celá staletí z generace na generaci tak Preciose dovoluje navázat na jedinečný kulturní odkaz zdejšího sklářství a pečlivě uchovávat jak původní skici lustrů, formy, tak i techniky řemeslného zpracování. To vše nám umožňuje snoubit tradici s inovativními postupy a posouvat zpracování skla do současnosti, do nového, moderního pojetí. Skoro 300 let zkušeností, pocitu zodpovědnosti k tradici a vášeň pro výrobu křišťálu v mistrovské podobě jsou tak jedinečným impulzem, abychom vyváželi řemeslný um Křišťálového údolí do celého světa a neustále hnali svou výrobu vpřed.

Otevřením Flagship Storu Preciosa symbolicky vstupuje do nové éry; do éry, která šíří slávu tradičního řemesla českého sklářství. Tato éra umožní přírodnímu bohatství a nejstaršímu známému sklářskému dědictví v Čechách vstoupit do srdce Evropy a nechat zde vyniknout svou brilanci a šířit její kouzlo napříč časem i kontinenty.

 

„Umět pojmout a porozumět tradici, nejen ve vztahu k řemeslu, ale i k roli, kterou lustr v minulosti zastával, výrazně utváří vizi, se kterou vstupujeme do nové éry.“

M. Vasku, kreativní ředitel Preciosa Lighting

Preciosa Flagship Store v číslech:

  • 300 let tradice
  • 540 m2 brilance
  • 80 tradičních křišťálových lustrů
  • 14 členný tým profesionálů
  • Otevírací hodiny denně od 10 do 20 hodin