Obyvatelé menších měst a obcí platí za internet nejvíce, nejméně platí v Praze

Praha, 2. března 2018 – Nejdražší internet mají domácnosti v menších městech a obcích. Za internetové připojení platí průměrně 550 korun měsíčně. To je ve srovnání s hlavním městem Prahou o 20 procent více. S cenou, stabilitou a rychlostí připojení jsou zákazníci nejméně spokojeni v Karlovarském a Ústeckém kraji. Vyplývá to z průzkumu společnosti AIM, který se uskutečnil mezi 1500 respondenty od prosince loňského roku do 15. ledna.

Zatímco v Praze seženete rychlý a stabilní internet mnohdy i za méně než 300 korun měsíčně, obyvatelé menších měst a obcí, kde není vybudovaná kvalitní infrastruktura, si musí připlatit. Přestože mají nestabilní a pomalejší internet, zaplatí obvykle dvojnásobně více než lidé ve velkém městě.

Zákazníky, kteří žijí v místech s nedostatečnou infrastrukturou sítí, trápí vysoká cena, ale i nízká rychlost a stabilita připojení. „Přestože internet dorazil do České republiky už před 26 lety a české firmy dnes vytvoří třetinu tržeb na internetu, stále existují odlehlá místa, kam se zavedení rychlého internetu zatím neplánuje. Přitom internetová přípojka patří k takřka samozřejmému vybavení českých domácností i firem. Pokud v místě není žádné nebo kvalitní připojení k internetu, jsou zákazníci odkázáni na jiné druhy připojení typu Wi-Fi, které však přináší nejen menší stabilitu, ale také vyšší vstupní náklady a komplikace při realizaci,“ říká Jakub Jánský, obchodní ředitel AIM.

Komplikovaná výstavba nových optických spojů spojená s velkou administrativní zátěží nebo nevyužité dotace z Evropské unie pak vedou k nespokojenosti místních obyvatel. Přestože operátoři investují do rozšíření sítí, jde to velmi pomalu. Dotace z Evropské unie, které mají pomoci optickou infrastrukturu vybudovat, nejsou ani z poloviny využívané. Lidem pak nezbývá, než platit vysoké částky za nestabilní a pomalý internet.

V regionech obvykle bývá několik místních poskytovatelů internetu. Ti ale zákazníkům nabízí podobné ceny. Vyjednat si nižší měsíční částku je pak nemožné. „V případě, že domácnost využívá internet i satelit a za obě služby platí zvlášť, dostane se na výrazně vyšší částku, než jakou platí stejná domácnost v Praze nebo v Hradci Králové. Zároveň si lidé z větších měst, kde je větší konkurence mezi poskytovateli jednotlivých připojení, umí vyjednat nižší cenu,“ upřesňuje Jakub Jánský. Podle průzkumu jsou, s poměrem cena, stabilita a rychlost, lidé nejvíce spokojeni v Praze, v Plzeňském nebo Středočeském kraji.

Nejvíce spokojených bylo podle průzkumu zaznamenáno mezi zákazníky s kabelovým připojením (80 procent spokojeno). Naopak nejméně spokojených je uživatelů připojených pomocí mobilního připojení (60 procent nespokojených) a WiFi (40 procent nespokojených).

Podle Jakuba Jánského mohou hledat řešení i zástupci jednotlivých měst a obcí, kde ještě není infrastruktura vybudována. Rychlost výstavby potřebné infrastruktury podle něj závisí mimo jiné i na délce povolovacího řízení na úřadech a také na ochotě zástupců obcí se touto otázkou zabývat. V místech, kde není jiný typ připojení než WiFi nebo dokonce vůbec žádné připojení, je podle Jánského ideální možností zavedení optických kabelů až do bytů. Ty mohou nabídnout nejen stabilitu, ale i rychlost internetu až 250 Mbps.

O společnosti

Obchodní značka AIM společnosti Planet A, a.s. je český poskytovatel internetového připojení, který působí na trhu už 10 let. Zaměřuje se zejména na poskytování internetu a televize po optické síti. V současné době využívá služeb AIM více než 40 tisíc zákazníků. V letošním roce AIM rozšířila poskytování vlastního internetového připojení na území celé České republiky. Společnost neustále pracuje na rozšiřování vlastní infrastruktury a pokrývání dalšího území technologií optických vláken. Součástí služeb AIM je poradenství a pružný zákaznický servis. V roce 2014 spustila AIM společně s brněnskou společností Smart Comp a.s. internetovou televizi Kuki, která má v nabídce více než 100 televizních kanálů s možnostmi zpětného přehrávání a dalšími chytrými funkcemi. Generálním ředitelem je Martin Havrda.