Pět tipů, čím se řídit při nákupu nového počítače

PRAHA, 18. LISTOPADU 2019 – Elektroniku nalezne pod vánočním stromečkem zhruba třetina Čechů. Kromě chytrých telefonů a tabletů lidé s oblibou ke konci roku nakupují nové počítače – ať už jako dárek, nebo v rámci modernizace firemního vybavení a optimalizace daní. Až deset procent lidí čeká s nákupem počítače na povánoční výprodeje. 

Pro laika je složité se v široké nabídce počítačů vyznat. Čeho si všímat, pokud kupujete počítač pro rodinu, studenta nebo do kanceláře?

 

  • STOLNÍ POČÍTAČ VERSUS NOTEBOOK

 

Běžní uživatelé volí notebook. Na něm oceňují především mobilitu, důležitá je proto jeho hmotnost a výdrž baterie. Stolní počítače jsou dávno v českých domácnostech přežitkem, ačkoli své výhody stále mají. „Výkonnější stolní PC obecně potřebují grafici a hráči, ovšem i pro lidi, kteří mají například problémy se zády, je pracovní místo s monitorem, klávesnicí a myší komfortnější. Cena stolního PC je navíc oproti notebooku se stejnými parametry nižší,“ popsal Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT).

Dříve bylo výhodnější si vlastní stolní počítač sestavit z jednotlivých komponentů, to už ale neplatí. „Na trhu je obrovské množství sestav pro všechny typy uživatelů, proto je výhodnější pořídit si PC komplet. Vlastní sestavení počítače je dnes již pro odborníky, kteří mají speciální požadavky a hardwaru dobře rozumí. Jsou ale i společnosti, které fajnšmekrům PC sestaví dle požadavků,“ doporučil Martin Vodička.

 

  • DŮLEŽITÉ PARAMETRY: OPERAČNÍ PAMĚŤ RAM, USB PORT A SSD DISK

 

Velmi záleží na účelu, pro který se počítač kupuje, a jeho uživateli. „Počítač do domácnosti, který bude sloužit jen pro e-maily a on-line objednávky, nemusí splňovat tolik požadavků jako výkonný pracovní počítač pro profesionálního grafika, studenta IT školy nebo hráče moderních PC her. Stačí mu například operační paměť RAM 4 GB. Budou-li se ale na počítači upravovat fotografie, videa a další větší soubory, už by měla být RAM minimálně 8 GB,“ porovnal IT specialista.

Dále by si měl kupující hlídat dva parametry – moderní verzi USB 3.1 pro rychlejší přenos dat a výkonnější SSD disk. „Společně s operační pamětí jsou tyto dvě věci základem kvalitního přístroje. SSD disk většinou nenajdeme v počítačích z nejnižší cenové kategorie, ale mírné navýšení nákladů na pořízení počítače s SDD diskem, který urychluje jakékoli operace, se vyplatí,“ míní Vodička.

 

  • POČÍTAČ PRO STUDENTA

 

Výběr počítače, který má provázet děti při studiu, je velmi individuální a záleží na typu školy. Žáci všeobecného vzdělávání si většinou vystačí s nástroji sady Microsoft Office, které nevyžadují nadstandardní výkon od běžného domácího počítače. Konfigurace počítače studenta ICT je kvůli využívaným programům náročnější. 

„Pro studenta naší školy zaměřené na IT doporučujeme počítač s procesorem minimálně Core i5 nebo výkonnostně odpovídající typ AMD. Dále velikost operační paměti RAM alespoň 16 GB, SSD disk, přídavnou grafickou kartu – například NVIDIA nebo AMD – namísto integrované grafické karty. Veškerý software poskytujeme našim studentům zdarma, včetně operačního systému Windows. Pokud tuto možnost student nemá, anebo u jakéhokoli počítače do domácnosti či pro práci, je vhodné pořídit PC rovnou s operačním systémem,“ uvedl ředitel Vodička.

 

  • DROBNOSTI, KTERÉ ZOHLEDNIT U NOTEBOOKU

 

Technologie displeje, číselná klávesnice nebo její podsvícení. Oproti operační paměti už se jedná o maličkosti, ale i ty dokáží velmi zpříjemnit nebo otrávit práci s notebookem. „Pokud například sedíte často s počítačem u okna, volte matný antireflexní povrch displeje, který zamezí odleskům mnohem lépe než povrch lesklý. Moderní technologie displeje IPS pak klasické LED displeje předčí ve svítivosti, věrnosti barev i širšími pozorovacími úhly. Lidem, kteří hojně pracují s čísly, bude lépe vyhovovat notebook s číselnou klávesnicí a práci usnadní i podsvícení klávesnice. Tyto ‚vychytávky‘ zásadně neurčují cenu počítače, ale mohou mít vliv při rozhodování mezi více podobnými modely,“ vyjmenoval Martin Vodička.

 

  • NA CO SI DÁT POZOR?

 

Cena stejného produktu, stolního počítače i notebooku, se může u různých obchodníků lišit. Vyplatí se proto prozkoumat nabídku více prodejců. „Počítačové technologie se vyvíjejí závratnou rychlostí, proto je neefektivní pořizovat loňské či předloňské modely se starými procesory. Rizikem starších počítačů je kromě nižšího výkonu také jejich poruchovost. Pokud se jedná o pracovní nástroj, je důležité myslet na zálohu. Vybrat si při nákupu firmu, která je schopna PC opravit co nejdříve. Některé společnosti nabízí například servis, kdy přijedou nahlášenou chybu opravit hned do druhého dne,“ poukázal Martin Vodička.

V tiskové zprávě byla použita data výzkumné a analytické společnosti GfK: Plánovaná koupě dárků pro letošní Vánoce. 2018. Dále také data z výzkumu pro Český národní panel: Necelá třetina odkládá nákup zboží na povánoční výprodeje. 2015.

SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA VÝPOČETNÍ TECHNIKY, www.sssvt.cz

Soukromá střední škola výpočetní techniky (SSŠVT) se od svého založení v roce 1994 specializuje na výuku maturitních oborů zaměřených na informační technologie. Zároveň je také spolutvůrcem těchto oborů. V současné době škola nabízí studentům tři specializace: grafické systémy a tvorbu webových stránek, správu počítačových sítí, programování a databázové systémy. Kvalita pedagogického sboru složeného z fundovaných profesionálů a moderní vybavení školy se každý rok promítá do téměř stoprocentní úspěšnosti absolventů při přijímacích zkouškách na VŠ. Mimo to se studenti uplatňují v širokém spektru zaměstnání spojených s využitím výpočetní techniky a informačních technologií. SSŠVT je členem Sdružení soukromých škol ČMS.