Digitální vzdělávání v době karantény! Školácí, lidé na home office i v karanténě si mohou zlepšit angličtinu. Blabu přichází nově se službou pro firmy

„Změní se spousta věcí, od role home office a kanceláří, až právě po digitalizaci a formy vzdělávání.”

  • Spuštění Blabu for Business je dlouhodobě plánovaným krokem. Startup Petra Kováčika přináší do firemních konverzací agilitu a odbornost překračující hranice tradičního přístupu
  • Startup poslední dny zažívá zvýšený zájem rodičů žáků základních a středních škol. Blabu je pro ně nástroj, jak mohou děti pokračovat ve vzdělávání. S tutory mohou dělat i školní úkoly. Nyní očekává, že zájem projeví také řada Čechů, kteří musí být nuceně doma

Praha 17. března 2020 – Ačkoli angličtině Češi rozumí v psané konverzaci i při poslechu, mají potíže jazykem aktivně hovořit. České Blabu si stanovilo za cíl dodat lidem sebevědomí začít mluvit. Nově startup, který vznikl v loňském roce a již zprostředkoval 6 tisíc hovorů, spouští program pro firmy. Vedle toho je připravený na nápor studentů a lidí na home office či v karanténě, kteří jsou nuceně doma. Startup již minulý týden oslovily desítky rodičů, hlavní nápor čeká tento týden. Online platforma dostává výuku jazyků do prostředí internetu a umožňuje konverzovat s anglickými rodilými mluvčími odkudkoli, bez závazků, již od 15 minut a o čemkoli. Lidi z firem připraví na reálné pracovní situace, dětem a studentům pomůže třeba i s úkoly. S odborníky na nejrůznější obory propojí Blabu kohokoli do 30 vteřin. Za startupem stojí úspěšný český podnikatel Petr Kováčik.

Blabu.com má za cíl pomoci komukoli zlepšit mluvenou angličtinu. Online platforma pomůže prostřednictvím 15 až 45 minut dlouhých videohovorů s rodilým mluvčím překonat strach cizí jazyk používat. Navíc jsou tutoři profesními odborníky z různých odvětví, takže dokážou klienty připravit na reálné situace z osobního i pracovního života. „Žáci a studenti mohou na Blabu dělat úkoly, povídat si o cestování, ale třeba i počítačových hrách. Důležité je, že si zlepšují angličtinu a čas, kdy musí být nuceně doma, využívají efektivně ke vzdělávání. To samé platí také pro dospělé, kteří nuceně musí zůstat doma. Současná – ač kritická – situace vytvoří zásadní milník v přemyšlení lidí. Změní se spousta věcí, od role home office a kanceláří, až právě po digitalizaci a formy vzdělávání. Ačkoliv okolnosti pandemie jsou strašlivé, bude se jednat o obrovský impuls pro ještě větší digitalizaci společnosti,“ říká Petr Kováčik, zakladatel a CEO Blabu.

„Naše dcery vyzkoušely Blabu několikrát, ale teď, při uzavření škol, budeme používat častěji, aby holky z angličtiny ‚nevypadly‘. S tutory na Blabu tak teď třeba probírají domácí úkoly,“ říká Andrea z Prahy.

Blabu for Business redefinuje přístup k výuce

Podle zakladatele Blabu Petra Kováčika totiž klasická výuka přes lektory, kteří do firem docházející vždy ve stejný čas, naráží na nízkou flexibilitu: „Pravidelně vám do plánovaného času padají schůzky a naléhavé úkoly, nebo máte celý den home office. Dlouhé skupinové lekce s převahou gramatiky a domácích úkolů zaměstnance nenaučí správně komunikovat a brzy je přestanou bavit. Blabu for Business redefinuje anglické konverzace. Spojíme lidi s řadou tutorů po celém světě, s odborníky a ne jenom s profesionálními učiteli. Dodáme celému světu sebevědomí mluvit anglicky!“ Jeho řešení má přitom nejen výuku zefektivnit, ale také šetřit čas a peníze.

Firmy brzdí nízká úroveň mluvené angličtiny

Blabu for Business staví na tematické konverzaci, kterou chce pracovníky zbavit strachu mluvit cizím jazykem a současně jej efektivně využívat pro každodenní práci. Podle zakladatele Blabu je totiž jedním z nejčastějších překážek na firemních kurzech ostych lidí mluvit anglicky před kolegy. “„Často se za svou angličtinu stydí a ze školy mají zafixováno, že mluvit nahlas je za trest. Jen se psanou angličtinou si už dnes ale spousta lidí nevystačí, protože je stále běžnější pracovat v mezinárodních týmech a s mezinárodními klienty. Jejich jazykové nedostatky pak meeting zbytečně protahují a v samotném člověku prohlubují jeho špatné sebehodnocení. Stačilo by přitom mluvenou angličtinu pravidelně trénovat,“ vysvětluje Kováčik, podle kterého je lepší „dělat chyby a špatně mluvit než perfektně mlčet“.

V rámci Blabu for Business si sami zaměstnanci volí směr, v čem by se chtěli zlepšovat. Blabu jim pak na míru sestaví tematické okruhy a dá i zpětnou vazbu. Součástí služby jsou i tradiční „otevřené“ videohovory s tutory, ve kterých si účastník volí téma sám. Může je tak využít třeba k rozmluvení před prezentací či pracovní schůzkou. „Mezi uživateli máme třeba programátora připravujícího na pracovní pohovory. Ten si často volá s naší tutorkou, která se po čtyřicítce sama začala učit programovat. Blabu tedy jen nerozvíjí jazyk, ale také propojuje zajímavé lidi, kteří mají něco společného,“ dodává Kováčik.

Nespokojil se s nabídkou, tak službu vytvořil sám

Ačkoli Blabu vzniklo na začátku roku 2019, nápad na online konverzace dostal Petr Kováčik o pár let dříve. Coby ředitel své předešlé společnosti Skrz.cz hledal efektivní způsob, jak zvýšit jazykovou úroveň zaměstnanců. Tradiční jazykové školy však nenabízely dostatečnou časovou flexibilitu a možnosti výuky pracovníků na home office. Kováčik situaci vyřešil propojením kolegů s rodilou Kanaďankou prostřednictvím velmi krátkých videohovorů. Po prodeji firmy Skrz.cz, kterou společně se Slevomatem a slovenským Zlavomatem koupili v roce 2018 za více než 1,5 miliardy korun britští Secret Escapes, se Kováčik rozhodl z myšlenky online konverzací s rodilými mluvčími vytvořit platformu Blabu.com. Dnes má služba, kterou založil společně s Evou Peterkovou a Tomášem Strejčkem, přes 11 000 registrovaných uživatelů ze 125 zemí světa a spolupracuje s více než 120 tutory. Největší úspěch zatím firma slaví v České republice a okolních státech. Světově ambice ovšem značí, že hlavní webovou stránkou je Blabu.com.

Více o Blabu.com

Blabu.com je globální 24/7 jazyková platforma, která umožňuje zlepšovat si anglický jazyk skrze živou konverzaci s rodilým mluvčím kdekoli na světě. S tím uživatele propojí do 30 vteřin, bez nutnosti předešlé domluvy a nutnosti rezervace času hovoru. Za vznikem Blabu stojí zakladatel a bývalý CEO Skrz.cz Petr Kováčik, dřívější expansion & sales manažerka v Liftago Eva Peterková a Tomáš Strejček, senior software inženýr s více než 10 lety zkušenosti. Za rok činnosti získal startup přes 11 000 registrovaných uživatelů a spolupracuje s více než 120 tutory. Od roku 2020 se firma soustředí také na novou službu Blabu for Business určenou pro firemní klientelu.