Rozvolňování: Rostou prodeje jednokusových antigen testů

Chrudim, 15. června 2021 – Po rozvolnění mimořádných opatření a částečném zpoplatnění testů pro veřejnost si lidé začali ve větší míře pořizovat antigenní testy balené po jednom kuse. Zřejmě jako pojistku pro prokázání svého okamžitého zdravotního stavu. Největší lékárna na českém internetu Lékárna.cz od změny pravidel prodává významně víc jednokusových antigenních testů, například v týdnu, kdy se pravidla testování veřejnosti změnila a testy částečně zpoplatnily, prodala o polovinu jednokusových testů víc než v týdnu, který změně předcházel. Každý týden nakoupí zákazníci na internetové lékárně minimálně 5000 kusů jednokusových antigenů.    

Je to ale změna jen v rámci sortimentu, protože oč víc se prodává jednokusových testů, o to méně se prodávají vícekusová balení. Ta ale nakupovaly z počátku hlavně firmy pro testování zaměstnanců, které si ale postupem času už dokázaly testy zajistit, takže nynější zájem jde výhradně na vrub jednotlivců, kteří chtějí mít o svém zdravotním stavu jistotu nebo okamžitý přehled. Celkový prodej antigenních testů na Lékárna.cz se už několik týdnů drží ve stejném objemu, zájem je zhruba poloviční oproti prvním týdnům, kdy se domácí diagnostické testy objevily v prodeji (počátek března 2021).

„I u samotestů na COVID-19 musí testovaný dodržet přesný postup daný výrobcem. Na preciznosti, se kterou je odběr proveden pak závisí i výsledek testu,“ zdůrazňuje lékárnice Pavla Horáková z odborné poradny Lékárna.cz.

Lékárna.cz i přes výkyvy v poptávce stále drží širokou nabídku rychlých antigenních testů pro domácí užití přímým odběrem výtěrem z nosu, z nosohltanu či dutiny ústní, které kvalitně a rychle detekují antigen koronaviru SARS-CoV-2. Lidé ale nejčastěji kupují testy tzv. plivací, kdy se odebírá vzorek ze slin – ty jsou také momentálně nejlevnější, zákazník ho pořídí za 69 korun (při zavedení do prodeje na počátku března ale jejich cena byla kolem 150 korun).  Velkou výhodou testu je jednoduchý a snadný odběr vzorku, který si provede testovaná osoba. Odběr vzorku slin není spojen s nepříjemnými pocity, jako při odběru vzorku z krku nebo nosohltanu. Rychlý a snadný odběr vzorku slin zkracuje čas potřebný k provedení testu. Test lze použít také u dětí, u kterých je odběr vzorků z krku nebo nosohltanu vždy problematický.

Internetová Lékárna.cz má v nabídce i rychlý imunochromatografický test na protilátky ze vzorku krve, i když pouze pro profesionální In vitro diagnostické použití.

O Lékárna.cz: Lékárna.cz je první lékárnana českém internetu, vznikla v roce 1999, prodává široký sortiment pro zdraví a krásu – léčivé volně prodejné přípravky, potravní doplňky a vitamíny, dermokosmetiku, zdravé potraviny i přístroje. Získala Cenu kvality v anketě ShopRoku 2017, dlouhodobě se umisťuje na předních místech. „Na konci všech našich aktivit vždycky musí být šťastný klient, ať už jím je pacient, zákazník nebo zaměstnanec,“ zdůrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel a majitel společnosti Pears Health Cyber, která Lékárna.cz provozuje.