Pultové ceny českých operátorů jsou o 19 až 93 % nad průměrem EU

Čeští O2, T-mobile a Vodafone sice nezdražili, ale operátoři v EU mezitím pokračovali v rapidním zlevňování

Brno, Praha, 19. 12. 2017 – Ze srovnání nabídkových cen českých síťových operátorů, které provedla spotřebitelská organizace Telefonující.cz vyplynulo, že ceny mobilních tarifů v EU stále průběžně klesají. Naopak ceny české trojky mobilních operátorů zůstaly na stejné úrovni a nemění se od jarních úprav poplatků před změnami v evropském roamingu. Proto se rozdíly mezi ČR a EU opět výrazně zvětšily.

 

  • Čtyřčlenná rodina zaplatí měsíčně o 314 Kč více (o 19 % více, než v EU).
  • Matka samoživitelka s jedním dítětem o 600 Kč více (o 93 % více).
  • Důchodce přeplatí tarif o 161 Kč (o 47 %).
  • Pracující s vyšší spotřebou dat zaplatí o 421 Kč více za měsíc (o 64 %).

 

V porovnání s předchozími dvěma cenovými srovnáními z března a června tohoto roku vyplývá, že po zlepšení situace ve druhém kvartále se cenové rozdíly opět zvětšily přibližně na úroveň, jak jsme ji zaznamenali v prvním kvartále.

Svatopluk Bartík, předseda spotřebitelské organizace Telefonující.cz, k tomu říká: “Cenová korekce českých operátorů z druhého kvartálu tehdy jen na krátko přiblížila jejich nabídky průměru EU. Mezitím však ceny ostatních evropských operátorů pokračovaly v rapidním poklesu. Během půl roku se tedy ceny v ČR opět výrazně vzdálily těm evropským.”

Tomáš Hečko, místopředseda spolku Telefonující.cz k tomu dodává: “Zjistili jsme, že bezmála 90 % všech tarifů ostatních evropských operátorů je nižších, nebo dokonce mnohonásobně nižších, než jsou ceny české oligopolní trojky. To ukazuje na bídu nabídky českých operátorů.”

Link na kompletní analýzu i se zdrojovými daty (ke čtení): http://bit.ly/2D0GFYf

O spotřebitelské organizaci Telefonující.cz

Telefonující.cz se snaží o zlepšení postavení českých spotřebitelů, tedy fyzických nepodnikajících osob, vůči mobilním operátorům a o snížení cen mobilních služeb těmto koncovým zákazníkům na úroveň alespoň obvyklou v jiných zemích Evropské unie. Další informace najdete na telefonujici.cz.

Předchozí analýza z června 2017:

http://bit.ly/analyza-telefonujici-cz-2017-06