Lékárna.cz zjistila: Češi nevědí, jestli se bát spalniček

Chrudim (3.července 2019) – I když spalničky útočí na Českou republiku rychlostí blesku, každý třetí Čech si není jistý, zda je v dětství prodělal. Pozornost svému očkovacímu kalendáři věnuje pouhá polovina Čechů, 25 procent dotazovaných dokonce vůbec neví, kde očkovací průkaz má. Tyto informace zjistila v průzkumu mezi svými zákazníky největší internetová Lékárna.cz v období duben-květen 2019. 

Nákazy se (ne)bojíme: Čtvrtina Čechů si je jistá, že jim nákaza nehrozí

Nákazy spalničkami se obává polovina dotazovaných

Ach, ta paměť: Každý 3. Čech neví, jestli měl spalničky 

Každý 7. neví, jestli byl očkovaný  

Každý 4. nemá tušení, kde vlastně má svůj očkovací průkaz

Očkování?! 70 % Čechů ví jistě, že jsou proti spalničkám očkovaní

70 % Čechů má očkované své děti

20 % Čechů nenechalo své děti proti spalničkám očkovat

Co teď? Nevíme. 42 % dotazovaných nechávají spalničky v naprostém klidu

Každý 4. Čech je rozhodnutý činit nějaké kroky na ochranu před nákazou 

38 % dotazovaných si ale myslí, že nemají dost informací, co v této situaci dělat. 

Lékárnice z největší české internetové Lékárna.cz Mgr. Pavla Horáková zdůrazňuje, že doživotní imunitu proti spalničkám vám zaručuje jedině to, že jste je v dětství měli. Zmiňuje význam důkladného mytí rukou mýdlem a teplou vodou, vyhýbání se uzavřeným místům s velkou kumulací lidí. Těm, kdo se chtějí hrozbě infekce postavit čelem a nechat se přeočkovat, doporučuje si nejprve nechat krevním testem zjistit hladinu protilátek v těle. A to i když byli v minulosti proti spalničkám očkovaní. V ČR se totiž plošné očkování vyvíjelo (do roku 1969 se v ČR neočkovalo, v letech 1969 až 1981 pak jednou vakcínou) a navíc hladinu postvakcinačních protilátek ovlivňuje stav imunitního systému každého jednotlivce.

Infografiku k tomuto tématu najdete zde.

O Lékárna.cz

Lékárna.cz se sídlem v Chrudimi je lídrem internetového trhu v oblasti lékárenského volně prodejného sortimentu, její sortiment ale přesahuje tuto kategorii a stále se rozšiřuje. Má 20 let zkušeností v oboru, špičkové logistické zázemí a koncovým zákazníkům poskytuje komfortní a spolehlivé služby včetně odborných konzultací. Získala Cenu kvality v anketě ShopRoku 2017, dlouhodobě se v ní umisťuje na předních místech. Provozovatelem Lékárna.cz je společnost Pears Health Cyber, která se věnuje také digitálnímu marketingu v oblasti zdraví a vzdělávání odborné zdravotnické veřejnosti i pacientů.